Asijské chutě patří mezi mé oblíbené, recepty jsou ale bohužel často plné rýže a nudlí. A ačkoliv si jednou za čas ten “real deal” v restauraci dopřeji, když vařím doma, je to primal…tedy bez nudlí, bez rýže, bez mouky, bez škrobů, bez cukru… Asijská jídla mají často výrazné omáčky a zmíněné nudle nebo rýže stejně hlavně slouží k tomu, aby se nasákly touto omáčkou. Myslím, že stejnou úlohu může bez problémů splnit zelenina.
V případě nudlí PAD THAI je to jednoduché. Už tak do receptu patří sposta zeleniny, takže stačí jen trochu upravit její množství a můžeme přizpůsobit tvar zeleniny tak, že připomíná nudle. Ve výsledku si ani nevšimnete, že tam nudle nemáte.
Kupovaná omáčka na pad thai většinou bývá plná cukru, rostlinných olejů, barviv, konzervantů a přísad, které člověk ani neumí pojmenovat. Na tu domácí stačí pár ingrediencí, které (jako milovních asiských pokrmů) už určitě máte doma:) a příprava celého pokrmu zabere doslova jen pár minut.
NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:
ZÁKLAD
500 g kuřecího masa (může být prso i stehno)
4 větší vejce
2 větší mrkve
1 pórek
1 paprika
1/4 hlávky červeného zelí (může být i bílé, ale s červeným je to barevně atraktivnější)
kokosový olej
sůl
OMÁČKA:
6 lžic sójové omáčky
1 lžíce tamarindové pasty
2 lžíce erythritolu (nebo monk fruit sladidla, či stévie) v poměru sladivosti 1:1
1 lžička rybí omáčky
1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
2 stroužky mačkaného česneku
asi 4cm strouhaného kořene zázvoru
POSYPKA:
čerstvý koriandr
čerstvá thajská bazalka
pražené arašídy (jste-li striktně primal, tak zkuste mandle nebo kešu)
čerstvá limeta
chilli paprička podle chuti
POSTUP:
Připravte si omáčku smícháním všech ingrediencí na omáčku a nechte odpočívat.
Nakrájejte kuřecí maso na nudličky.
Přpravte si zeleninu: pórek, mrkev, papriku i zelí nakrájejte na tenké nudličky. Pórek můžete buď klasicky na kolečka a nebo podélně, tak aby vytvořil dlouhé “nudle”. To samé platí pro mrkev (tu jsem nastrouhala škrabkou na brabory). Zelí si dejte na stranu, to jediné neprojde tepelnou úpravou a do pánve půjde až úplně na konec.
Rozpalte si pánev wok nejprve na sucho a vyklepněte do ní vejce. Intenzivně míchejte, dokud nevzniknou suchá míchaná vajíčka. Přendejte vajíčka na talíř a do stejné pánve dejte rozehřát 2 lžíce kokosového oleje.
Na rozehřátém oleji opečte kuřecí nudličky do zlatova.
Ke kuřeti přidejte postupně pórek, mrkev a papriku a chvíli opékejte na prudčím ohni.
Když zelenina změkne, zalijte směs kuřete a zeleniny omáčkou a nechte ještě chvíli “spojit” na rozpálené plotně.
nakonec vypněte plamen a do pánve přidejte ke směsi míchaná vejce a zelí.
Dochuťte solí, je-li potřeba.
Servírujte posypané arašídy, koriandrem, bazalkou a pokapané šťávou z limety (případně chilli papričkou nakrájenou na jemno).
Comments