top of page

POSTS

PRIMAL KUŘECÍ PAD THAI

Asijské chutě patří mezi mé oblíbené, recepty jsou ale bohužel často plné rýže a nudlí. A ačkoliv si jednou za čas ten “real deal” v restauraci dopřeji, když vařím doma, je to primal…tedy bez nudlí, bez rýže, bez mouky, bez škrobů, bez cukru… Asijská jídla mají často výrazné omáčky a zmíněné nudle nebo rýže stejně hlavně slouží k tomu, aby se nasákly touto omáčkou. Myslím, že stejnou úlohu může bez problémů splnit zelenina.


V případě nudlí PAD THAI je to jednoduché. Už tak do receptu patří sposta zeleniny, takže stačí jen trochu upravit její množství a můžeme přizpůsobit tvar zeleniny tak, že připomíná nudle. Ve výsledku si ani nevšimnete, že tam nudle nemáte.



Kupovaná omáčka na pad thai většinou bývá plná cukru, rostlinných olejů, barviv, konzervantů a přísad, které člověk ani neumí pojmenovat. Na tu domácí stačí pár ingrediencí, které (jako milovních asiských pokrmů) už určitě máte doma:) a příprava celého pokrmu zabere doslova jen pár minut.


NA 4 PORCE POTŘEBUJEME:


ZÁKLAD

  • 500 g kuřecího masa (může být prso i stehno)

  • 4 větší vejce

  • 2 větší mrkve

  • 1 pórek

  • 1 paprika

  • 1/4 hlávky červeného zelí (může být i bílé, ale s červeným je to barevně atraktivnější)

  • kokosový olej

  • sůl

OMÁČKA:

  • 6 lžic sójové omáčky

  • 1 lžíce tamarindové pasty

  • 2 lžíce erythritolu (nebo monk fruit sladidla, či stévie) v poměru sladivosti 1:1

  • 1 lžička rybí omáčky

  • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa

  • 2 stroužky mačkaného česneku

  • asi 4cm strouhaného kořene zázvoru


POSYPKA:

  • čerstvý koriandr

  • čerstvá thajská bazalka

  • pražené arašídy (jste-li striktně primal, tak zkuste mandle nebo kešu)

  • čerstvá limeta

  • chilli paprička podle chuti




POSTUP:


  • Připravte si omáčku smícháním všech ingrediencí na omáčku a nechte odpočívat.

  • Nakrájejte kuřecí maso na nudličky.

  • Přpravte si zeleninu: pórek, mrkev, papriku i zelí nakrájejte na tenké nudličky. Pórek můžete buď klasicky na kolečka a nebo podélně, tak aby vytvořil dlouhé “nudle”. To samé platí pro mrkev (tu jsem nastrouhala škrabkou na brabory). Zelí si dejte na stranu, to jediné neprojde tepelnou úpravou a do pánve půjde až úplně na konec.

  • Rozpalte si pánev wok nejprve na sucho a vyklepněte do ní vejce. Intenzivně míchejte, dokud nevzniknou suchá míchaná vajíčka. Přendejte vajíčka na talíř a do stejné pánve dejte rozehřát 2 lžíce kokosového oleje.

  • Na rozehřátém oleji opečte kuřecí nudličky do zlatova.

  • Ke kuřeti přidejte postupně pórek, mrkev a papriku a chvíli opékejte na prudčím ohni.

  • Když zelenina změkne, zalijte směs kuřete a zeleniny omáčkou a nechte ještě chvíli “spojit” na rozpálené plotně.

  • nakonec vypněte plamen a do pánve přidejte ke směsi míchaná vejce a zelí.

  • Dochuťte solí, je-li potřeba.

  • Servírujte posypané arašídy, koriandrem, bazalkou a pokapané šťávou z limety (případně chilli papričkou nakrájenou na jemno).


184 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page