top of page

POSTS

KVĚTÁKOVÉ MAC & CHEESE


Na primal/paleo/keto/low carb stravě brzy zjistíte, že květák je v kuchyni váš nejlepší kamarád. Skutečně. Je to tak verzatilní potravina, že si dávám pozor, abych vždy měla v lednici alespoň jednu hlavu čerstvého květáku. Dá se totiž použít namísto rýže, do těsta na pizzu, jako kaše a v tomto případě namísto těstovin. Důvod? Na rozdíl od mouky, rýže, bramor nebo těstovin obsahuje opravdu malé množství karbohydrátů. Když máte dobrý recept, ve finálním produktu ani neucítíte intenzivní květákovou chuť.


Pravda. Květák není brambora, není to rýže, nejsou těstoviny, není to pizza…ale je to sakra dobrá alternativa, když se snažíte o primal stravování.


Tento recept na mac & cheese (tedy zapečená kolínka v sýrové omáčce - tradiční americká pochutina a takzvané comfort food) z květáku je jeden z těch opravdu dobře provedených receptů a budou ho milovat i vaše děti.


Celý recept navíc připravíte během pouhých 20 minut, takže stejně dlouho, co by vám trvalo připravit těstoviny s omáčkou nebo vyrobit sendviče k večeři.


Na asi 3 porce


Potřebujeme:

  • 1 hlavu čerstvého květáku

  • 60 ml / nebo čtvrtinu šálku smetany ke šlehání

  • 60 g smetanového sýru

  • 200 g strouhaného čedaru (můžete použít i jiný druh sýru)

  • 2 lžíce mandlové mouky nebo lněných semínek (nebo 1 a 1)

  • ½ lžičky cibulového pudru (není nutné)

  • ½ lžičky soli

  • ½ lžičky sušené kurkumy v prášku (kvůli barvě a jejím léčivým účinkům)


Postup:


  • Přiveďte vodu k varu a předehřejte troubu na 200 stupňů

  • Nasekejte květák na malé kousky velikostí připomínající kolínka

  • Vhoďte kousky květáku do vroucí vody a vařte 5 minut

  • Po uvaření slejte vodu a vraťte květák do horkého hrnce a zpět na plotnu

  • Přidejte smetanu, smetanový sýr, půlku množství strouhaného čedaru a koření

  • Míchejte, dokud se sýr neroztaví a vše se nespojí v jednotnou omáčku

  • Směs přendejte do zapékací misky

  • Druhou půlku strouhaného sýra smíchejte s mandlovou moukou a posypte jím mac & cheese.

  • Vložte zapéct do trouby asi na 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá sýrová vrstva.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak chutnalo...buď tady nebo na instagramu. L








272 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page