top of page

POSTS

CUKR a jeho podby

Cukr má mnoho tváří a novodobý potravinářský průmysl se snaží tohoto tichého zabijáka zakamuflovat do podoby "zdravých sirupů" nebo jiných sladidel. Podívejte se na nejběžnější formy cukru a jejich složení ať víte, čemu se vyvarovat:



Glukóza


Glukóza je jednoduchý cukr, který najdeme ve většině sacharidů. Jedná se o monosacharid, který často vytváří jiné formy cukru, jako je sacharóza, laktóza, dextróza nebo maltóza.


Fruktóza


Fruktóza může být také nazývána ovocným cukrem. Někteří odborníci tvrdí, že fruktóza je lepší volbou, protože má nižší glykemický index než glukóza (fruktóza zvyšuje produkci inzulínu méně než glukóza). Nicméně, fruktóza zvyšuje hladinu ghrelinu (hormon hladu), což zvyšuje chuť k jídlu. Kromě toho je fruktóza zpracována téměř výhradně játry a má minimální vliv na krevní glukózu. Nicméně pokud jsou vaše sklady glykogenu v játrech a svalech již plné, fruktóza se přemění na triglyceridy a uchovává se jako tuky. Proto za ukládání tuku velmi často může zdánlivě neškodná nadměrná konzumace ovoce. Nahlížejte na ovoce jako na přírodní sladkosti, které by neměly být součástí každého dne.

Různé ovoce obsahuje různé poměry fruktózy, glukózy a sacharózy. Mezi plody s vyšším poměrem fruktózy plody patří jablka, hrušky, a exotické ovoce jako mango, papája, ananas…, zatímco mezi plody s menším poměrem fruktózy patří třešně, fíky, švestky, kiwi, čerstvé a sušené meruňky, sušené švestky a banány. Mějte však na paměti, že i když má plod nižší poměr fruktózy, stále může mít velmi vysoký obsah celkového cukru.


Sacharóza


Sacharóza je cukr složený z fruktózy a glukózy v poměru 1: 1 a je také znám jako stolní cukr. Ačkoli se nachází v ovoci a jiných rostlinách, cukrová třtina a cukrová řepa jsou nejoblíbenějšími zdroji pro komerční výrobu.


Glukózový sirup / kukuřičný sirup


Glukózový sirup se obvykle vyrábí z kukuřice, ale může být vyroben z jiných škrobů, jako jsou brambory a rýže. Glukózový sirup / kukuřičný sirup sestává převážně z glukózového cukru; Některé firmy však do svých výrobků přidávají fruktózu.


Vysoce fruktózový kukuřičný sirup (v USA známý jako HFCS - high fructose corn syrup)


Stejně jako kukuřičný sirup, se vysoce fruktózový kukuřičný sirup vyrábí z kukuřičného škrobu a typicky obsahuje 55% fruktózy a 45% glukózy. Běžně ho najdeme v amerických limonádách, cukrovinkách a zpracovaných trvanlivých potravinách. V USA je to nejvíce používané industriální sladidlo. Přítomnost fruktózy v kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy je zodpovědný za jeho negativní účinky na zdraví. Obsah fruktózy přispívá k onemocnění jater a snižuje hladiny dobrého HDL cholesterolu při současném zvyšování malých, hustých (a nebezpečnějších) částic LDL cholesterolu. Fruktóza také míří přímo do jater, aby doplnila zásoby glykogenu. Pokud jsou zásoby glykogenu již plné (a to jsou - díky glukózové části kukuřičného sirupu), přeměňují se na triglyceridy a ukládají se jako tuky.


Med


Med se skládá z dextrózy a fruktózy v poměru téměř 1:1. Surový med má nižší glykemický index a má mnoho přínosů pro naše zdraví, jako jsou antioxidanty, minerály, vitamíny, aminokyseliny a enzymy. Není to jen jednoduchý cukr, ale přírodní potravina. Med je zjevně lepší než rafinovaný cukr, a zdá se, že škody, které normálně napáchá cukr a jeho formy, med nepůsobí. Takže pokud jste aktivní člověk, můžete tu a tam použít med (třeba do jogurtu nebo salátové zálivky). Stručně řečeno, med vám v malém množství způsobí více pozitivních než těch negativních efektů. Jeho konzumaci ale nepřehánějte.


Javorový sirup


Javorový sirup je vařená a rafinovaná šťáva z javorových stromů. Má nízký obsah fruktózy, ale hodně sacharózy. Na rozdíl od cukru obsahuje mangan, železo a vápník. Je to horší volba než med, ale lepší volba než cukr.


Melasa


Produkt získaný z rafinace cukrové třtiny. Ačkoli nabízí živiny extrahované v produkci stolního cukru: železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek, stále ovlivňuje vaše tělo úplně stejně jako stolní cukr.


Agávový sirup


Agávový nektar je často označován jako sladidlo s nízkým glykemickým indexem a jako zdravé sladidlo, nicméně způsoby jeho zpracování vedou k obsahu 75% nebo více fruktózy. Vzhledem k účinkům fruktózy na skladování tuků je těžké ospravedlnit použití tohoto sladidla, které ani nemá žádný významný nutriční přínos.


Kokosový cukr


Přírodní cukr vyrobený z mízy kokosové palmy. Často je zaměňován za palmový cukr, který je podobný, ale vyrobený z jiného typu palmy. Obsahuje vlákno nazvané inulin, které může zpomalit vstřebávání glukózy a je to důvod, proč má kokosový cukr nižší glykemický index než běžný stolní cukr. Kokosový cukr je vyroben ze 70% až 80% sacharózy (což je z poloviny fruktóza), takže ve finále obsahuje až 40% fruktózy a kvůli tomu není vhodný ani pro primal dietu.

86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page