top of page

POSTS

CHOLESTEROL! To je ta zlá látka, která ucpává tepny. A nebo ne?


A hlavně se vyhýbejte živočišným tukům a červenému masu. Co ale lidé dělali před příchodem spásných rostlinných olejů, margarínu, odtučněných mléčných výrobků a statinů? Kdysi dávno, když se živili převážně hovězím masem, domácím sádlem, vepřovým, máslem a smetanou a neexistovalo žádné odstředěné mléko…Jak zvládali svůj cholesterol?


Kupodivu jedna věc, kterou nedělali, bylo umírání na srdeční choroby.


Cholesterol a nasycený tuk totiž nejsou nutně nezdravé. Právě naopak. Lidé, kteří se vyhýbají rostlinným olejům a sacharidům z obilovin a cukru (limonády, těstoviny, chléb, dezerty), zažívají velký pokles špatného cholesterolu a triglyceridů, přestože nadále jedí potraviny bohaté na cholesterol, jako je červené maso, vejce, smetana a máslo. Nejnovější studie posledních let zpochybňují převládající přesvědčení, že cholesterol v potravě ucpává tepny a vede k srdečním onemocněním. LDL (špatný) cholesterol se hromadí v tepnách ne z toho, kolik vaječných omelet sníte, ale v reakci na zánět. Ten je způsoben dietou s vysokým obsahem rostliných trans tuků a sacharidů, nikoli nasycených živočišných tuků.


Ono vlastně není prokázané, že zvýšený cholesterol je nějaké riziko. Takovým strašákem je jen proto, že v mnoha studiích, kdy někdo zemřel na srdeční chorobu, měl zároveň i vysoký cholesterol. Naopak to ale nikdy nefungovalo a není prokázané, že by vysoký cholesterol způsoboval srdeční onemocnění, jak se tvrdí.


Cholesterol je naopak životně důležitý a má zásadní význam pro tvorbu vitaminu D, serotoninu, opravu buněk, a další… Jedná se o přirozený samoregulační systém, tedy naše játra si regulují produkci cholesterolu podle toho, kolik ho příjmeme ve stravě, což je každý den jinak. A hladina cholesterolu je také každou chvíli jiná. Takže je rozdíl v hodnotách, pokud vám lékař udělá test dnes dopoledne nebo zítra večer.


"soudit zdravotní stav podle celkového čísla cholesterolu, je jako soudit hustotu dopravy podle počtu pasažérů na vozovce, aniž bychom věděli, jestli má každý vlastní auto, nebo jedou v několika velkých autobusech."

Navíc není cholesterol jako cholesterol. Všechen cholesterol je v těle přenášen bílkovinami, kterým říkáme lipoproteiny.


HDL = lipoprotein s vysokou hustotou je také známý jako „dobrý cholesterol“. HDL sbírá (starý použitý) cholesterol v cévách a přenáší ho zpět do ledvin k recyklaci.


LDL = lipoprotein s velmi nízkou hustotou, známý jako “školdlivý cholesterol"

LDL vznikají v játrech pro transport triglyceridů (molekuly mastných kyselin, které se zvyšují, když dieta s vysokým obsahem sacharidů poskytuje více glukózy než dokážeme spálit nebo uskladnit). Po transportu živin se LDL podstatně zmenšují a přeměňují buď na velké, načechrané LDL, nebo na malé, husté LDL. Velké, načechrané LDL jsou obecně neškodné v krevním řečišti, i když jsou celkové hladiny LDL neobvykle vysoké. Malé, husté LDL byly identifikovány jako problematické částice cholesterolu, které mohou uvíznout v malých prostorách na stěnách tepen a později oxidovat a způsobovat ucpávání a zánět. Ale soudit zdravotní stav podle celkového čísla cholesterolu, je jako soudit hustotu dopravy podle počtu pasažérů na vozovce, aniž bychom věděli, jestli má každý vlastní auto, nebo jedou v několika velkých autobusech.


Špatná reputace nasycených tuků a cholesterolu je způsobena konzumací sacharidů. Ty totiž působí oxidaci těchto tuků a to pak vede k ucpávání cév. Takže vysoký cholesterol může být ohrožením jen v případě, že oxiduje. Takže neobviňujme máslo za něco, co provedl chleba:).


Dokonce i nedávná ztráta hmotnosti nebo půst mohou krátkodobě zvýšit hladinu cholesterolu (spalování živočišného tuku z vašich tělesných zásob může mít okamžitý účinek na krevní lipidy).


Pokud tedy máte vyšší cholesterol, poraďte se se svým lékařem o tom, co vaše čísla skutečně znamenají ve velkém schématu vašeho zdraví. Pokud se cítíte dobře, jste aktivní, jíte kvalitní potraviny a nemáte žádné novodobé civilizační neduhy, je skutečně nutné lpět na čísle? Zeptejte se svého lékaře, zda může zjistit poměr oxidovaného LDL (špatného) v rámci celkového LDL.


Vysoký cholesterol by neměl být ignorován, ale není to jediná věc, na které záleží. Musíte se podívat na celý obrázek. Musíte udělat krok zpět (nebo několik kroků zpět) a zvážit všechny proměnné. A nakonec skutečně zvažte, jestli jsou tím jediným řešením vašeho stavu prášky…




133 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page