Pokud jste posedních pár let nežili odříznutí od světa, velmi pravděpodobně jste slyšeli o chia pudinku - populárním, zdravém a neskutečně jednoduchém pokrmu z minima ingrediencí.
Chia jsou semínka rostliny příbutné mátě. Jejich charakteristické bobtnání a gelovatění v tekutině je to, co je dělá tak populární v přípravě zdravého pudingu. Právem se chia semínka ředí mezi superpotraviny. Obahují spoustu antioxidantů, omega 3 mastných kyselin, proteinu, minerálů a vitamínů a přitom mají nízký obsah kalorií.
Toto je základní recept na chia puding, který si ale můžete upravit podle svého gusta. Stačí dodržet poměr semínek a tekutiny. Fantazii se meze nekladou. Použijte kravské, kokosové, mandlové nebo třeba kešu mléko..., přidejte do směsi ovoce, ořechy, kokos nebo třeba odměrku až dvě svého oblíbeného proteinového prášku.
NA ASI 4 PORCE POTŘEBUJEME:
0,5 litru plnotučného mléka
8 polévkových lžic chia semínek
3 lžíce stévie nebo monk fruit extraktu nebo erythritolu (použila jsem monk fruit se sladivostí odpovídající cukru)
1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
pražené mandle
ovoce - maliny, borůvky, jahody...
POSTUP:
Vanilkový lusk rozmixujeme celý v mléce. Používáte-li extrakt, rozmíchejte v mléce pár kapek.
V míse promíchejte mléko se stévií (můžete přidat i proteinový prášek) a s chia semínky.
Přidejte hrst pražených mandlí a dejte odležet do lednice alespoň na 4 hodiny. Občas promíchejte.
Do hotového pudingu vmíchejte 2 hrsti ovoce nebo použijte ovoce jen na ozdobení.
V lednici vám přikrytý puding vydrží až týden.
Comments